Διατροφή και άσκηση: Το γεύμα μετά την προπόνηση

Κατά τη διάρκεια της άθλησης λαμβάνουν μέρος συγκεκριμένες διεργασίες στον οργανισμό για αυτό, κατά το πέρας αυτής, το σώμα έχει ανάγκη από την αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών και των ενεργειακών αποθεμάτων που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, η απόδοση και η αποκατάσταση του αθλούμενου επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές του επιλογές τόσο πριν την αθλητική του δραστηριότητα όσο και μετά.

Το ιδανικό γεύμα μετά την άσκηση θα πρέπει να περιέχει,

 • υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για τη βέλτιστη μυϊκή αποκατάσταση
  Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά συστατικά των περισσότερων ιστών του σώματος για αυτό κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωσή τους (πχ. γαλακτοκομικά, αυγό, κρέας, τόνος, ξηροί καρποί).
 •  Υδατάνθρακες
  Η βασική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι οι υδατάνθρακες. Αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή μετά την προπόνηση διότι συμβάλλουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Το μυϊκό γλυκογόνο,
  αποτελεί τη μορφή µε την οποία αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες στους µυς.
 •  Επαρκή πρόσληψη υγρών
  H έντονη προπόνηση αυξάνει την αποβολή νερού και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό µέσω της εφίδρωσης. Για το λόγο αυτό χρειάζεται επαρκής ενυδάτωση, αποφεύγοντας χυμούς και αναψυκτικά τα οποία είναι υψηλά σε σάκχαρα.
 •  Λιπαρά οξέα
  Το μεταπροπονητικό γεύμα χρειάζεται να περιέχει «καλά» λιπαρά όπως τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (πχ. ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, τόνος).Post-workout protein snack: Tuna sandwichΥλικά για ένα protein sandwich:Για τη γέμιση:
  – 100γρ τόνο Geisha σε νερό, στραγγισμένος σε κομματάκια
  – ¼ κρεμμυδάκι
  – 2 κ.σ γιαούρτι
  – 1κ.γ μουστάρδα
  – Αλάτι – πιπέρι

  Για το σερβίρισμα:

  – 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ολικής άλεσης
  – Φύλλα μαρουλιού/ ρόκας / baby σπανάκι

  Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Φρυγανίζουμε 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.
  3. Τοποθετούμε τα φύλλα μαρουλιού/ ρόκας/ baby σπανάκι στα ψωμάκια και
  προσθέτουμε τη γέμιση.

YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author