Διατροφικές ελλείψεις και η νηστεία των Χριστουγέννων

H νηστεία των Χριστουγέννων αποτελεί τη δεύτερη πιο μακρά περίοδο νηστείας της  ορθόδοξης εκκλησίας και διαρκεί για σαράντα ημέρες, από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 24  Δεκεμβρίου.  

Αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να θεωρηθεί ως μια παραλλαγή της χορτοφαγίας. Αυτό  συμβαίνει διότι, οι νηστεύοντες απέχουν από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και κρέας). Αντίθετα, τροφές όπως τα ζυμαρικά, τα  όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο,  επιτρέπεται να καταναλωθούν όπως συμβαίνει και στη χορτοφαγική διατροφή. 

Διατροφικές ελλείψεις κατά την περίοδο της νηστείας. 

Οι διατροφικές ελλείψεις σε μακροθρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά  συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι δυνατόν  να συμβούν λόγω, του αποκλεισμού τροφίμων ζωικής προέλευσης. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό  να γνωρίζουμε τις εναλλακτικές πηγές προέλευσης τους. 

Μπορεί ο τόνος Geisha να καλύψει ένα μέρος των πρωτεϊνικών αναγκών μας κατά τη  διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων; 

Η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών επιτρέπεται από την αρχή της νηστείας (εκτός  Τετάρτης και Παρασκευής) μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου. Έτσι λοιπόν ο τόνος Geisha, μπορεί  να συμβάλλει στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών λόγω της περιεκτικότητάς του σε  πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. 

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: 

Οι φυτικές πρωτεΐνες που βρίσκονται  στα όσπρια (φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια,  φάβα, φακές) δίνουν μια «ατελή  πρωτεΐνη» η οποία, δεν εμπεριέχει και  τα 9 απαραίτητα αμινοξέα όπως  συμβαίνει στα προϊόντα ζωικής  προέλευσης. Προκειμένου λοιπόν ο  οργανισμός να δημιουργήσει μια  πλήρης πρωτεΐνη χρειάζεται να  καταναλώνουμε συνδυασμούς  τροφίμων για την αλληλοσυμπλήρωση  των αμινοξέων. 

«ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ»

Κατανάλωση οσπρίων με δημητριακά όπως  σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, μακαρόνια  και κατανάλωση οσπρίων με ξηρούς καρπούς  (πχ: φακόρυζο, φασόλια με κρίθινο παξιμάδι ή  σίκαλης).  

Δεν είναι απαραίτητο οι συνδυασμοί να  προκύπτουν στο ίδιο γεύμα, αρκεί να  καταναλωθούν μέσα στην ίδια μέρα ακόμα  και ξεχωριστά. Άλλες πηγές φυτικής  πρωτεΐνης αποτελούν τα μανιτάρια, οι ξηροί  καρποί τα όστρακα και το ταχίνι.

Πηγές ασβεστίου φυτικής προέλευσης: Ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), μπρόκολο,  κουνουπίδι, λάχανο, αντίδια, μπάμιες, χαλβάς, σουσάμι, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  

Πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης: Όσπρια (φακές, φασόλια μαυρομάτικα), ξηροί καρποί,  εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), αποξηραμένα  φρούτα και θαλασσινά.

Για περαιτέρω απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου τα παραπάνω τρόφιμα είναι καλό να καταναλώνονται σε συνδυασμό με βιταμίνη C, για παράδειγμα από  χυμούς φρούτων όπως πορτοκάλι, ντομάτα λεμόνι ή πιπεριά.  

Πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β: ξηροί καρποί, οστρακοειδή, χαλβάς, ταχίνι και τα  εμπλουτισμένα δημητριακά. 

Εφόσον ληφθούν υπόψιν οι εναλλακτικές πηγές ορισμένων θρεπτικών συστατικών, το  διατροφικό μας πρόγραμμα αυτή την περίοδο μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένο, χωρίς  καμία διατροφική έλλειψη.

YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author