Πώς επηρεάζει η διατροφή τη σχολική επίδοση των μικρών μας φίλων

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που ταλαντεύουν αυτή την περίοδο μικρούς και μεγάλους, είναι με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεαστεί η σχολική επίδοση των παιδιών.

Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική ανάπτυξη καθώς επηρεάζουν διάφορες γνωστικές λειτουργίες και δεξιότητες, όπως τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μάθηση. Για το λόγο αυτό, πολυάριθμες μελέτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην επίδραση των απαραίτητων λιπαρών οξέων και πως αυτά είναι ικανά να επηρεάσουν θετικά τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο.

Εμείς εδώ στη GEISHA θα σου αναλύσουμε ποια είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό, ποιος ο ρόλος τους και πώς μπορείς να τα προσθέσεις στη διατροφή σου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ;

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που αποτελούνται από έναν απλό δεσμό ονομάζονται μονοακόρεστα, ενώ εκείνα που διαθέτουν στο μόριο τους πολλαπλούς διπλούς δεσμούς ονομάζονται πολυακόρεστα. Στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκει και η κατηγορία των απαραίτητων λιπαρών οξέων (PUFA) με σημαντικότερα τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

«Απαραίτητα» ονομάζονται τα λιπαρά τα οποία δεν μπορούν να συντεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ;

Υπάρχουν σε αφθονία στα θαλασσινά, στα ψάρια -άλλος ένας λόγος για να αγαπήσεις τα προϊόντα GEISHA- άλλα και σε τρόφιμα όπως στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ;

Η ανεπαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να δημιουργήσει νευρογνωστικά ελλείμματα κυρίως στον τομέα της προσοχής και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχής «ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας» (ADHD).

Μέσω μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης που διήρκησε δέκα έτη, ο κ. Βασσιλούδης και οι συνεργάτες του, διερεύνησαν τις πιθανές επιδράσεις των διατροφικών συνηθειών των παιδιών στη σχολική τους επίδοση. Τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρι μια φορά την εβδομάδα σε σχέση με εκείνα που κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα παρουσίαζαν:

 • Υψηλότερες τελικές βαθμολογίες
 • Προηγμένο λεξιλόγιο
 • Καλύτερη μνήμη
 • Συγκέντρωση
 • Μειωμένη διάσπαση προσοχής

Ωστόσο, η θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριών και στη σχολική επίδοση παύει να είναι στατιστικά σημαντική, αν η συχνότητα κατανάλωσης ψαριών αυξηθεί και υπερβεί τις συνιστώμενες ποσότητες.

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Διατροφικό Οδηγό» για παιδιά, συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδων ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μια πρέπει να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι όπως τόνος, σαρδέλα και σκουμπρί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ GEISHA ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ:

Αλμυρά Muffins με τόνο GEISHA

Υλικά για 6 muffins:

 • 2 ολόκληρα αυγά
 • 1 κούπα γάλα
 • 60γρ φέτα
 • Μισή συσκευασία τόνο Geisha σε νερό
 • 4 κ.σ σάλτσα ντομάτας
 • 1 κ.γ ελαιόλαδο
 • Αλάτι – πιπέρι
 • 2 κ.γ τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

 1. Προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από τον τόνο τη φρυγανιά και τη σάλτσα σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 2. Στραγγίστε τον τόνο, κόψτε σε κομματάκια και τοποθετήστε τον στη φόρμα που έχετε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο.
 3. Περιχύστε τη σάλτσα και προσθέστε το μείγμα αυγού.
 4. Πασπαλίστε την τριμμένη φρυγανιά από πάνω.
 5. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 25-30 λεπτά.

Extra tip: Συνοδεύστε τα αλμυρά muffins με τόνο GEISHA μαζί με μια πολύχρωμη σαλάτα.

-

YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author