Το διατροφικό προφίλ του τόνου “GEISHA”

Τα ψάρια και τα θαλασσινά διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του οργανισμού. 

Ο τόνος «Geisha» ανήκει στη κατηγορία των ψαριών, που διαθέτουν ένα σύνολο ωφέλιμων συστατικών.

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΡΩΤΕΙΝΗ: Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, το δέρμα και το αίμα. Επιπλέον, συμβάλλουν στη συντήρηση και στην επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών.

Λιπίδια υψηλής ποιότητας: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό εξαιτίας των αντιοξειδωτικών λειτουργιών τους.

ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Φώσφορος: Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού ιστού, των νεφρών και των μυών.

Σελήνιο: Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα.

Κάλιο: Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και των μυϊκών ιστών.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο συμβάλλει κυρίως στην οστεοποίηση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος και την ορθή λειτουργία της καρδιάς. 

Σίδηρος: Ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση των οστών καθώς και σε διάφορες κυτταρικές και νεύρο-μυϊκές λειτουργίες.

Βιταμίνη B12: Η Βιταμίνη B12 συμμετέχει στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νευρικών κυττάρων.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα θρεπτικά συστατικά του συγκεκριμένου ψαριού αλλά και τις οδηγίες του «Εθνικού Διατροφικού Οδηγού» σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, (οι μισές εκ των οποίων να είναι λιπαρά ψάρια τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά), ο τόνος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author